Chłodzenie punktowe – stwórz komfortowe „chłodne strefy” w zakładzie produkcyjnym

W zakładach produkcyjnych stosuje się trzy rodzaje chłodzenia:

  1. Chłodzenie procesowe, za pomocą którego maszyny / linie produkcyjne są wstępnie schładzane w celu zwiększenia wydajności procesu produkcji.
  2. Chłodzenie komfortowe, dzięki któremu całe lub duże obszary są chłodzone i wentylowane.
  3. Chłodzenie punktowe, w którym tylko niektóre obszary, w których przebywają ludzie, są chłodzone i wentylowane.

W tym wpisie omówimy na czym polega chłodzenie punktowe, jakie są jego główne korzyści oraz w jakich sytuacjach najlepiej je stosować.

Chłodzenie punktowe – jak to działa?

Chłodzenie punktowe tworzy chłodne strefy w obszarach, w których jest ono wymagane. Można to osiągnąć na kilka sposobów. We wszystkich przypadkach wąż powietrzny jest umieszczony powyżej wyznaczonej strefy chłodnej. Kiedy używany jest tekstylny wąż powietrzny, schłodzone powietrze jest powoli uwalniane przez mikroperforację tkaniny i „opada” na osoby znajdujące się w strefie chłodnej. Jeśli konieczne jest bardziej skoncentrowane chłodzenie punktowe, dysze można zamontować w wężu powietrznym, aby skierować strumień powietrza bezpośrednio na obszar docelowy. W zależności od wymaganego stopnia chłodzenia, prędkość wdmuchiwania powietrza powinna być zwiększona. Aby zapobiec przeciągom, im większa prędkość strumienia powietrza, tym wyższa musi być temperatura powietrza. Ma to związek ze współczynnikiem chłodu przepływu powietrza. Na przykład przy temperaturze powietrza 30 ℃, jeśli powietrze napłynie z prędkością 2 m/s, powietrze będzie o 4 ℃ chłodniejsze. Przy wysokich temperaturach i dużej wilgotności strefa komfortu pozostaje aktywna, gdy prędkość powietrza rośnie (patrz wykres psychrometryczny poniżej). Niebieska linia reprezentuje strefę komfortu.

wykres psychrometryczny

W jakim przypadku chłodzenie punktowe jest najlepszym rozwiązaniem?

Istnieje kilka sytuacji, w których chłodzenie punktowe może stanowić niedrogą alternatywę dla chłodzenia komfortowego. Zakłady produkcyjne, które pracują z dużą ilością ciepła, takie jak huty szkła, zazwyczaj nie mają systemu kontroli klimatu wewnątrz. Głównie dlatego, że chłodzenie w przypadku promieniowania cieplnego jest prawie niemożliwe, a dodatkowo byłoby to po prostu zbyt kosztowne. W takiej sytuacji chłodzenie punktowe jest niedrogim rozwiązaniem zapewniającym ulgę osobom pracującym w pobliżu źródła promieniowania.

W przypadku hali produkcyjnej, np. piekarni, gdzie ludzie pracują w pobliżu pieca piekarniczego z wysoką temperaturą i promieniowaniem cieplnym, a reszta hali jest wolna od pracowników, chłodzenie punktowe jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Chłodzenie całej hali byłoby stratą energii.

Ponadto, gdy w fabryce znajduje się strefa ładunkowa, a drzwi zewnętrzne stale się otwierają i zamykają, zapewnienie przyjemnej temperatury z wszechstronnym komfortowym chłodzeniem w tym obszarze może być trudne. Szczególnie w okresie letnim, kiedy napływa gorące powietrze z zewnątrz, a chłodniej znajdujący się na niższych poziomach ucieka przez drzwi. W takim przypadku chłodzenie punktowe może być doskonałym rozwiązaniem zapewniającym komfortowy klimat w miejscach, gdzie przebywają pracownicy.

Podsumowując, chłodzenie punktowe jest szczególnie odpowiednie dla obiektów produkcyjnych, w których tylko określone obszary mogą lub muszą być chłodzone i wentylowane, aby zwiększyć komfort pracowników. W tej sytuacji chłodzenie punktowe stanowi bardziej zrównoważone i przystępne cenowo rozwiązanie niż wszechstronne chłodzenie komfortowe, ponieważ zużywa mniej energii

Obliczanie i projektowanie chłodzenia punktowego

Obliczenia wymagane w przypadku chłodzenia miejscowego różnią się nieco od obliczeń wykonywanych w przypadku chłodzenia ogólnego z góry. W przypadku chłodzenia punktowego należy przyjrzeć się, jak powinno być rozprowadzane powietrze, przy jakiej temperaturze i z jaką prędkością, aby uzyskać wymagany efekt chłodzenia. Na przykład jak opisano powyżej, rzeczywista temperatura powietrza może znacznie różnić się od „temperatury odczuwalnej” lub „temperatury pozornej”, w zależności od prędkości, z jaką powietrze wpływa. Dlatego projektowanie chłodzenia punktowego jest pracą specjalistyczną. W Oxycom posiadamy wiedzę i know-how, aby obliczyć dokładne chłodzenie punktowe potrzebne do stworzenia optymalnej strefy lub stref chłodzenia w Twojej fabryce.

Chłodzenie punktowe i dwustopniowe chłodzenie wyparne

Chłodzenie punktowe jest szczególnie przydatne w połączeniu z dwustopniową technologią chłodzenia wyparnego firmy Oxycom. Zaletą dwustopniowego systemu chłodzenia wyparnego IntrCooll jest to, że umożliwia on stosowanie powietrza o znacznie niższej temperaturze niż bezpośrednie systemy wyparne. To sprawia, że idealnie nadaje się do chłodzenia punktowego, szczególnie w połączeniu z unikalnym AirOptimizer firmy Oxycom.

Dla porównania, zastosowanie chłodzenia punktowego w połączeniu z chłodzeniem mechanicznym kosztuje dużo energii do schłodzenia i przewietrzenia potrzebnej ilości powietrza, a niska temperatura, z jaką powietrze jest wdmuchiwane spowoduje nieprzyjemny przeciąg.

Podsumowując

Podsumowując, jeśli Twoja hala produkcyjna wymaga chłodzenia tylko w tych określonych obszarach, w których przebywają ludzie, chłodzenie punktowe stanowi zrównoważone i niedrogie rozwiązanie.